fejléc a PlastisofthozPLASTISOFT PLASTISOL SZITANYOMÓ FESTÉK VILÁGOS ALAPRA

A PLASTISOFT plastisol szitanyomó festéket világos alapszínű textíliák direkt nyomására dolgoztuk ki. Ez a festék a szitába nem szárad be és nedves a nedvesre nyomható. Alkalmazható matrica készítésre is.

Tulajdonságai:


A PLASTISOFT különbözik a hagyományos textilnyomó festékektől. Ez a különbség két lényeges pontban mutatkozik meg:

ˇ         nem tartalmaz illanó oldószert, (vizet sem)

ˇ         csak hő hatására szárad.

Ebből adódnak a rendszer fő előnyei. A PLASTISOFT-nak korlátlan az élettartama, a nyomóformába nem szárad be. Pasztell színű alapokat jól fedő, ragyogó színekben készül. Mivel a nyomott színes filmből víznek vagy oldószernek nem kell elpárolognia, ezért a szükséges hőkezelési szakaszok lényegesen rövidebbek a hagyományos rendszereknél. Szitanyomó műhelyekben a már meglévő berendezéseken használható.

ˇ         többcélú festék, amely nedves a nedvesre nyomásnál minimális felszedéssel alkalmazható,

ˇ         transzfer matrica készítésére is alkalmas!

ˇ         széles színskála.

ˇ         speciális színek: fluoreszkáló, foszforeszkáló zöld, tricromatic,

ˇ         kiváló mosásállóság,

                               kitűnő filmképző tulajdonság.

Nyomható alapok:

A PLASTISOFT pamutra, pamutkeverékre, valamint - egy katalizátor hozzákeverése után - számos szintetikus textíliára (pl. PES, PA, stb.) nyomható, azonban előzetes próbanyomást és tesztelést kell végezni minden textílián a színeresztés, festéktapadás, moshatóság és egyéb hatások ellenőrzése miatt. A PlastiPrint által forgalmazott katalizátort a nyomófestékhez 1,5-2 tömegszázalékban kell hozzákeverni. A bekevert festéket 4-8 órán belül fel kell használni. Célszerű kis mennyiségeket bekeverni. A katalizátor használata 50% feletti műszáltartalom esetén javasolt.

Hígítás:

A PLASTISOFT viszkozitása az alkalmazott technológiának (pl. automata, manuális) megfelelően alakítható az ajánlott hígítókkal:

ˇ         PLASTHIN: plastisol szitanyomó festék hígító

ˇ         STICK-LESS: visszaszedés csökkentő és hígító plastisolhoz

ˇ         beégethető lágyítóbázis

ˇ         kopürbázis

Egyéb hígító rendszerek az PLASTISOFT hígítására nem használhatók!

BEÉGETHETŐ LÁGYÍTÓBÁZIS:

Összetételéből adódóan a hőrögzítés folyamán szervesen beépül a festékfilmbe, így azt nem gyengíti. Hatására a festék viszkozitása és fedőképessége kismértékben csökken, viszont a nyomat tapintása lágyabbá válik. Maximum 30 tömegszázalékig alkalmazható.

PLASTISOFT KOPÜRBÁZIS:

Különböző pasztell színárnyalatok nyomásánál nincs szükség az PLASTISOFT erős színére. Ebben az esetben a színerősséget az erre a célra tervezett színtelen kopürbázissal gyengíthetjük. Adagolása a felhasználó igénye szerint történik. Viszkozitás változást nem okoz. Különös figyelmet fordítson arra, hogy a hígítókat mindig fokozatosan és kis mennyiségben keverje a nyomófestékhez!

Alkalmazható szitaszövet minősége:


Bármilyen típusú szitaszövet használható az PLASTISOFT-tal történő nyomásnál. A szitaszövet sűrűségének 43-150 jelzésszám között kell lennie. Általános célra ajánljuk az 55T jelzésű monofilament szövetet.

Sablon:

Bármilyen típusú, vizes bázisú nyomófestékhez ajánlott fotóemulzió használható a PLASTISOFT festék nyomásakor. ( Pl. COLOSOL 6000  vagy Fotecoat 1915WR)

Nyomógumi:

Ajánlott a közepes shore keménységű (kb. 70 Sh) 10 mm vastagságú poliuretán rákelkés használata a szitanyomáshoz.

Nyomás:

A PLASTISOFT szitanyomó festék oldószermentes és nem szárad bele a szitába, ennek következtében a kézi karusszeltől a gyorsjáratú automata gépekig bármilyen eljárással történő felhasználásra alkalmas. Javasoljuk, hogy a nyomás megkezdése előtt a filmnyomó sablon nyomatfelöli oldalát kenje be STICK-LESS visszaszedés csökkentővel. Ezáltal javítja a nedves a nedvesre nyomás minőségét.

Rögzítés:

A PLASTISOFT festékek csak hőkezelés révén válnak száraz filmmé. Mivel a termelési körülmények és a nyomtatott textíliák különbözőek, az alábbi értékek csak irányadóak. A gyártás megkezdése előtt hőrögzítési tesztet kell végezni. Ha a hőrögzítés hibás, akkor a színtartósság gyenge, a tapadás kismértékű lesz és növekszik a festékveszteség. A megfelelő hőrögzítés érdekében a festékfilmnek 140 C-ra van szüksége 2-3 percig. Köztes hőkezelés esetén a színek nyomása között 20-30 mp-ig 100 C szükséges, majd az utolsó szín rányomása után a teljes hőrögzítés következik a már megadott értékek alapján.

Tisztítás:

A nyomás befejezése után egy kartonlappal távolítsa el a nyomókeretből a maradék festéket, majd BIO-WASH-sal kenje be a szita mindkét oldalát, és tisztítsa meg a sablont a festékmaradéktól vízzel!

Tárolás:

Termékeinket 35 C-ig lehet tárolni. Ez azt jelenti, hogy normál ipari körülmények között a jelzett hőfok alatt biztonságosak. Élettartamuk korlátlan. Nem fagyveszélyesek. Ajánlott azonban közvetlen hőtől védett, hűvös helyen tartani a festékeket.

Egészségvédelem és biztonság:

A PlastiPrint termékek nem veszélyesek a szabvány ipari, higiéniai és munkabiztonsági feltételek betartása mellett (védőkesztyű, védőszemüveg). Azonban mint minden vegyi anyaggal történő munkánál óvakodni kell azok szembe vagy bőrre kerülésétől. Amennyiben különleges óvintézkedésre van szükség, azt a termék adatlapja jelzi. A PLASTISOFT termékcsalád sorának színező anyagai nehézfémion mentesek.

Tartósság, tisztíthatóság, vasalás:

A PLASTISOFT festékek jól megfelelnek az ISO szabvány 1,2 és 3 tartóssági tesztjeinek. A PLASTISOFT-kal nyomott termékek vegyileg nem tisztíthatók. Egyéb tisztító eljárás (hagyományos kézi és gépi mosás) tetszés szerint alkalmazható. Vasalás: a hátoldalon, langyos vasalóval. A közvetlen hőtől való védelem érdekében célszerű egy textildarabot fektetni a nyomott felületre.

A PLASTISOFT festékek standard sora:

ˇ         PS 1000 foszforeszkáló zöld

ˇ         PS 1101 tricromatic sárga

ˇ         PS 1102 tricromatic bíbor

ˇ         PS 1103 tricromatic cián

ˇ         PS 1104 tricromatic fekete

ˇ         PS 1201 fluo. sárga

ˇ         PS 1202 fluo. piros

ˇ         PS 1203 fluo. magenta

ˇ         PS 1204 fluo. zöld

ˇ         PS 1205 fluo. narancs

ˇ         PS 1520 citromsárga

ˇ         PS 1521 aranysárga

ˇ         PS 1525 narancs

ˇ         PS 1530 vörös

ˇ         PS 1540 bíbor

ˇ         PS 1545 lila

ˇ         PS 1550 mélykék

ˇ         PS 1560 zöld

ˇ         PS 1570 barna

ˇ         PS 1601 PLASTISOFT kopürbázis

ˇ         BL 7601 beégethető lágyítóbázis